- 1 szklanka* mąki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 dojrzałe banany
- sok z połowy cytryny
- ok. pół szklanki* mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić innym)
*szklanka o pojemności 250ml
Sos:
- 4-5 łyżek jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Banany obrać i rozgnieść widelcem tutaj akurat na zdjęciu wersja z kawałkami banana, ale wydaje mi się że z rozgniecionym są lepsze :)
W misce wymieszać wszystkie suche składniki tj mąka, wiórki, cukier, proszek sól. Następnie dodać mleko oraz olej wymieszać. Potem dodać sok i jajko wymieszać. Na końcu dodać masę bananową i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadkie dodać trochę mąki, jeżeli za gęste -mleka.
Smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż się zarumienią następnie placuszki położyć na papierowym ręczniku który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jeżeli posiadacie dobrą teflonową smażyć bez tłuszczu ja mam taką cieniutką do naleśników więc obejdzie się bez dodatkowej porcji tłuszczu
Ja podaję te placuszki z sosem jogurtowym smakują wtedy wyśmienicie. Można go oczywiście pominąć i także będą smaczne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz