Bardzo ładnie się prezentuje ;) W smaku jest jak babka pisakowa, klasycznie i smacznie.
Składniki na tortownicę 23cm:
- 5 jajek
- 1 szklanka* oleju
- 1 szklanka* wody
- 2,5 szklanki* maki tortowej
- 1,5 szklanki* cukru
- 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*szklanka 250ml
Jajka z cukrami ucieramy na puszystą białą pianę. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas miksując dodajemy powoli olej potem wodę. Na samym końcu proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy.
Teraz ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy łyżką. Ważne jest aby obie masy miały taką samą konsystencje dzięki temu uzyskamy efekt zebry. Tak więc opcje są dwie:
1. do masy z kakao dolewamy trochę wody żeby była takiej gęstości jak masa biała albo
2. do masy białej dosypujemy tyle mąki ile dodaliśmy kakao do ciemnej czyli 3 łyżki.
I teraz sekretna metoda powstania ciasta: na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką tortownicę kładziemy na przemian 1 łyżkę białej i czarnej masy.
Jeżeli paski mają być grubsze kładziemy po 2 łyżki z każdej masy.
pieczemy 180st C przez 50 min. Sprawdzamy metodą patyczka (mokry trzeba jeszcze piec, suchy wyjmujemy z piekarnika).
Tortownicę można zastąpić kwadratową blachą 23cm.
Wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) jest naprawdę banalne w przygotowaniu ;)
OdpowiedzUsuńWręcz kocham wygląd tego ciasta! Nie mogę przestać podziwiać.
OdpowiedzUsuńja też :D to chyba moje ulubione "jedzeniowe" zdjęcia! ;)
OdpowiedzUsuńJuż godzina w piekarniku a w środku nadal mokre...
OdpowiedzUsuńwszystko jest zależne od piekarnika.. w moim ten czas był wystarczający
OdpowiedzUsuń