Ogólnie nie lubię camemberta, ale wszyscy mówią że smakuje całkiem inaczej na ciepło. A więc postanowiłam to sprawdzić i faktycznie na ciepło jest delikatny i rozpływa się w ustach! Napewno jeszcze będę do niego wracać!
Składniki dla 2 osób:
- 2 sery camembert u mnie ziołowe
- bułka tarta
- 1 jajko
- garść suszonej żurawiny
- olej rzepakowy do samżenia
Składniki na sałatkę:
- mix ulubionych sałat (można kupić gotowca)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 papryka czerwona
Jajko roztrzepać widelcem w misce. Na talerz nasypać bułkę tartą. Każdy kawałek sera obtoczyć najpierw w jajku potem w bułce mocno dociskając do bułki żeby dobrze się przykleiła. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony aż się zarumieni. Sos żurawinowy w garnku rozgnieść dobrze żurawinę dodać odrobinę wody gotować cały czas mieszając aż żurawina zmięknie i powstanie delikatny sos.
Sałaty wrzucić do miski, pomidorki pokroić na 4, paprykę w kostkę całość wymieszać.
Upieczony camembert polać sosem żurawinowym i podawać z sałatką :)
uwielbiam takiego camemberta ;)
OdpowiedzUsuń