niedziela, 2 marca 2014

Camembert zapiekany na patelni z żurawiną





Ogólnie nie lubię camemberta, ale wszyscy mówią że smakuje całkiem inaczej na ciepło. A więc postanowiłam to sprawdzić i faktycznie na ciepło jest delikatny i rozpływa się w ustach! Napewno jeszcze będę do niego wracać!

Składniki dla 2 osób:
  • 2 sery camembert u mnie ziołowe
  • bułka tarta
  • 1 jajko 
  • garść suszonej żurawiny
  • olej rzepakowy do samżenia


Składniki na sałatkę:
  • mix ulubionych sałat (można kupić gotowca) 
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka czerwona


Jajko roztrzepać widelcem w misce. Na talerz nasypać bułkę tartą. Każdy kawałek sera obtoczyć najpierw w jajku potem w bułce mocno dociskając do bułki żeby dobrze się przykleiła. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony aż się zarumieni. Sos żurawinowy w garnku rozgnieść dobrze żurawinę dodać odrobinę wody gotować cały czas mieszając aż żurawina zmięknie i powstanie delikatny sos. 

Sałaty wrzucić do miski, pomidorki pokroić na 4, paprykę w kostkę całość wymieszać.

Upieczony camembert polać sosem żurawinowym i podawać z sałatką :)




1 komentarz: