poniedziałek, 10 marca 2014

Ciasto cytrusowe z makiem





Pyszne ciasto z nutą pomarańczy i cytryny :) Zapraszam do kuchni :) Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień i zdecydowanie łatwiej je pokroić.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 180g cukru
  • 2 szklanki* mąki tortowej
  • 100g kwaśnej śmietany 12%
  • 150g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek maku
*szklanka 250ml
  • 10-12 duuużych łyżek konfitury pomarańczowej najlepsza domowa ale jak brak to trzeba poszukać takiej z dużą zawartością owoców

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i makiem.

Masło rozpuścić i ostudzić. Potem wymieszać z śmietaną, sokiem z cytryny i skórką.
Jajka ubić na puszysta białą pianę z cukrem.

Następnie stopniowo dodawać płynne składniki i mieszać łyżką. W partiach dodawać mąkę i delikatnie całość wymieszać.

Wlewamy do keksówki 25x12cm wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.

Pieczemy góra-dół 180st C przez 60 min. Sprawdzić na wszelki wypadek metodą "patyczka".
Gdy wystygnie kroimy na 3 części. Smarujemy konfiturą, kładziemy 2 kawałek, znów smarujemy i kładziemy 3 kawałek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz