Pyszne ciasto z nutą pomarańczy i cytryny :) Zapraszam do kuchni :) Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień i zdecydowanie łatwiej je pokroić.
Składniki:
- 4 jajka
- 180g cukru
- 2 szklanki* mąki tortowej
- 100g kwaśnej śmietany 12%
- 150g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek maku
*szklanka 250ml
- 10-12 duuużych łyżek konfitury pomarańczowej najlepsza domowa ale jak brak to trzeba poszukać takiej z dużą zawartością owoców
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i makiem.
Masło rozpuścić i ostudzić. Potem wymieszać z śmietaną, sokiem z cytryny i skórką.
Jajka ubić na puszysta białą pianę z cukrem.
Następnie stopniowo dodawać płynne składniki i mieszać łyżką. W partiach dodawać mąkę i delikatnie całość wymieszać.
Wlewamy do keksówki 25x12cm wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Pieczemy góra-dół 180st C przez 60 min. Sprawdzić na wszelki wypadek metodą "patyczka".
Gdy wystygnie kroimy na 3 części. Smarujemy konfiturą, kładziemy 2 kawałek, znów smarujemy i kładziemy 3 kawałek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz