wtorek, 11 marca 2014

Muffiny śliwkowe






Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* maślanki
  • 1/2 szklanki cukru (użyłam brązowego)
  • 35 ml oleju
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
  • ok 300g śliwek
  • cukier puder do posypania
*szklanka 250ml


Przygotowanie:

  1. Śliwki drylujemy i kroimy w kostkę.
  2. W misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon.
  3. Jajka ubijamy z cukrem, powoli dodajemy olej i maślankę cały czas miksując
  4. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy całość za pomocą łyżki.
  5. Na końcu dodajemy śliwki i dokładnie, delikatnie mieszamy. 


Nadkładamy ciasto do papilotek, ja używam silikonowych foremek :)

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200st C pieczemy ok 20-25 min.

Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem

2 komentarze:

  1. Ależ to musi być pyszne, myślisz że z innymi mrożonymi owocami też wyjdzie? np. z truskawkami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że będą one zbyt mokre i babeczki mogą się nie udać, ale widziałam ostatnio np w biedronce były jakieś odmiany śliwek :) Jednak na pewno można je zastąpić innymi świeżymi owocami np gruszką? bananem? ;)

    OdpowiedzUsuń