wtorek, 11 marca 2014

Proste ciasto śliwkowe




Szybkie, łatwe w wykonaniu i baaardzo smaczne!

Składniki: (w temp. pokojowej)

  • 150g masła
  • 1 szklanka* cukru (dodałam brązowy)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki 
  • cukier puder
*szklanka 250ml


Masło ubić z żółtkami i cukrem (dodawać stopniowo) na puszystą pianę. Dodać mąkę i proszek.

W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy.

Śliwki wydrylować, poprzecinać na pół i układać jedna obok drugiej.

Ciasto układamy na wysmarowaną masłem i posypaną mąką blachę w kolejności:

  • 2/3 ciasta
  • śliwki jedna obok drugiej wydrylowaną częścią do góry
  • 1/3 ciasta.

Pieczemy ok. 40 min w 180st C.

Gdy się upiecze ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Uwagi:
Górę śliwek przykrywamy ciastem żeby śliwki nam się nie spaliły ;)
Jeżeli śliwki są kwaśne można je posypać jeszcze 1-2 łyżkami cukru.



2 komentarze:

  1. czy mogą być śliwki ze słoika, z kompotu? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm, gdy robię jabłecznik to zazwyczaj mam jabłka ze słoika i wychodzi ok :) napewno śliwki będą miękkie ale myślę że się uda :)

    OdpowiedzUsuń