niedziela, 9 marca 2014

Kotleciki z łososia z kuskusem





Łosoś trochę w innej odsłonie ;) Lekko i smacznie. Kotleciki podałam z sosem czosnkowym - uwielbiam!

Składniki:
  • 350g łososia świeżego (filet)
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
  • świeża natka pietruszki


Kuskus z warzywami: (warzywa można oczywiście pominąć)
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • trochę pora


Łososia pokroić w kostkę. W misce wymieszać z jajkiem i bułką tartą oraz przyprawami. Pietruszkę posiekać i dodać do ryby. Całość smażyć na oliwie aż się zarumienią z każdej strony.

Warzywa do karzy obrać pokroić w drobną kostkę i ugotować w posolonej wodzie. Kuskus wsypać do miski najlepiej szklanej, zalać wrzątkiem 1cm więcej niż poziom kuskusa i przykryć np talerzem. Będzie gotowy gdy całkowicie wchłonie wodę. Wymieszać z warzywami i podawać z łososiem polanym sosem czosnkowym - opcjonalnie ;)

Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki majonezu (Kielecki najlepszy!)
1 ząbek czosnku

Czosnek drobniusieńko posiekać wymieszać z majonezem i jogurtem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz