Łosoś trochę w innej odsłonie ;) Lekko i smacznie. Kotleciki podałam z sosem czosnkowym - uwielbiam!
Składniki:
- 350g łososia świeżego (filet)
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
- świeża natka pietruszki
Kuskus z warzywami: (warzywa można oczywiście pominąć)
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- trochę pora
Łososia pokroić w kostkę. W misce wymieszać z jajkiem i bułką tartą oraz przyprawami. Pietruszkę posiekać i dodać do ryby. Całość smażyć na oliwie aż się zarumienią z każdej strony.
Warzywa do karzy obrać pokroić w drobną kostkę i ugotować w posolonej wodzie. Kuskus wsypać do miski najlepiej szklanej, zalać wrzątkiem 1cm więcej niż poziom kuskusa i przykryć np talerzem. Będzie gotowy gdy całkowicie wchłonie wodę. Wymieszać z warzywami i podawać z łososiem polanym sosem czosnkowym - opcjonalnie ;)
Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki majonezu (Kielecki najlepszy!)
1 ząbek czosnku
Czosnek drobniusieńko posiekać wymieszać z majonezem i jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz