wtorek, 6 stycznia 2015

Domowy kisiel wiśniowy


Pamiętam, że gdy byłam mała mama bardzo często robiła nam kisiel i budyń. Deser idealny szybki i tani. Tak naprawdę może cie go zrobić z każdego rodzaju kompotu a nawet  domowej roboty gęstego soku rozpuszczonego z wodą. Moja wersja wiśniowa i całkowicie domowa. Kompot domowej roboty z drylowanymi wiśniami.

Składniki:

  • 600 ml kompotu z wiśni
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • drylowane wiśnie z kompotu


Do garnka wlać 450 ml kompotu.
Skrobię wymieszać z pozostałą częścią (150 ml) tak aby nie powstały grudki.

Do gorącego kompotu wlewamy rozmieszaną skrobię i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Aż kisiel zgęstnieje.

Ja wlewam zawsze zanim płyn zacznie wrzeć jest to doskonały sposób na to aby nie powstały grudki zarówno w kisielu jak i budyniu.

Dodajemy odsączone wiśnie i gdy całość zacznie się gotować wyłączamy.



Niskokaloryczny styczeń


4 komentarze: