Składniki:
- 250g gorzkiej czekolady ( użyłam 200g 60% kakao i 90% 50g)
- 275g masła
- 200g cukru
- 150ml wody
- 75g mąki
- 3 jajka
- garść orzechów włoskich
Wodę wlać go garnka, dodać cukier i zagotować. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy połamaną czekoladę.
Cały czas mieszając dodajemy masło. Wszystko to na wolnym ogniu. Wymieszaną czekoladową masę zdjąć z gazu.
Jajka dokładnie wymieszać z mąką za pomocą trzepaczki tak żeby nie było grudek. Następnie wlewamy czekoladową masę. Mieszamy.
Moje brownie wlałam do formy na tartę o średnicy 22 cm możecie użyć także tortownicy lub innej blaszki.
Wierzch posypać posiekanymi orzechami laskowymi.
W oryginale ciasto w 180st pieczone jest przez 20 min. Ja piekłam 195st C na funkcji góra-dół ok 30 min.
Brownie podajemy na zimno. Dopiero wtedy uzyskuje prawidłową konsystencję.
prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuń