Jedna z sałatek która gościła na naszym świątecznym stole. Idealnie nadaje się na każdą imprezę. Delikatna, warstwowa, dość lekka i ładnie się prezentuje.
Składniki:
- 4 filety śledziowe matias bez skóry
- 1 cebula
- 3 duże ugotowane w łupinie ziemniaki
- kilka grzybków konserwowych
- 1 marchewka duża lub dwie małe
- 1 duży ugotowany burak
- 2 jajka
- majonez
Buraka ugotować.
Marchew ugotować razem z ziemniakami w posolonej wodzie. Nie gotować razem burakiem bo zmienią kolor.
Jajka ugotować na twardo
Śledzie umyć i zalać zimną wodą. Odstawić na 3-4 godziny.
Grzybki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.
Śledzia pokroić niewielką kostkę.
Układamy warstwy:
- na spodzie pokrojone w kostkę śledzie
- posiekana cebula
- ugotowane, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki
- pokrojone grzybki konserwowe
- warstwa majonezu
- starta na dużych oczkach ugotowana marchew
- starty na dużych oczkach ugotowany burak
- warstwa majonezu
- potarte na dużych oczkach jajka
Wkładamy do lodówki na ok. 1h żeby smaki się połączyły w doskonałą całość ;)
Robię bardzo podobną, ale bez buraka. Przy następnej okazji dodam zgodnie z Twoim przepisem. Pozdrawiam, Daria http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie, buraki i ziemniaki więc ten przepis jest dla mnie rewelacyjny, z pewnością wykorzystam :)
OdpowiedzUsuń