piątek, 9 stycznia 2015

Sałatka śledziowa z burakiem - śledź pod pierzynką


Jedna z sałatek która gościła na naszym świątecznym stole. Idealnie nadaje się na każdą imprezę. Delikatna, warstwowa, dość lekka i ładnie się prezentuje.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe matias bez skóry
  • 1 cebula
  • 3 duże ugotowane w łupinie ziemniaki
  • kilka grzybków konserwowych
  • 1 marchewka duża lub dwie małe
  • 1 duży ugotowany burak
  • 2 jajka 
  • majonez


Buraka ugotować.
Marchew ugotować razem z ziemniakami w posolonej wodzie. Nie gotować razem burakiem bo zmienią kolor.
Jajka ugotować na twardo
Śledzie umyć i zalać zimną wodą. Odstawić na 3-4 godziny.

Grzybki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.
Śledzia pokroić niewielką kostkę.

Układamy warstwy:

  • na spodzie pokrojone w kostkę śledzie
  • posiekana cebula
  • ugotowane, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki
  • pokrojone grzybki konserwowe
  • warstwa majonezu
  • starta na dużych oczkach ugotowana marchew
  • starty na dużych oczkach ugotowany burak
  • warstwa majonezu
  • potarte na dużych oczkach jajka


Wkładamy do lodówki na ok. 1h żeby smaki się połączyły w doskonałą całość ;)

2 komentarze:

  1. Robię bardzo podobną, ale bez buraka. Przy następnej okazji dodam zgodnie z Twoim przepisem. Pozdrawiam, Daria http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śledzie, buraki i ziemniaki więc ten przepis jest dla mnie rewelacyjny, z pewnością wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń