Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" ;) Trochę zmodyfikowany.
Składniki na 10 sztuk:
- 2 szklanki* mąki
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- 3 łyżki masła (2+1 do smażenia)
*szklanka 250 ml
Składniki na sos:
1 szklanka soku pomarańczowego
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki masła
1 pomarańcz
Składniki na sos:
1 szklanka soku pomarańczowego
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki masła
1 pomarańcz
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Jeśli patelnia nie przywiera tylko pierwszą porcję smażymy na łyżce masła. Z każdej strony aż się zarumienią.
Jeśli macie patelnię na której nie można smażyć bez tłuszczu przed każdą porcją ciasta dodajemy odrobinę masła.
Patelnię należy porządnie rozgrzać.
Wrzucamy na nią cukier i czekamy aż się zacznie karmelizować. Nie mieszamy.
Dodajemy sok - uwaga może powstać mieszanka wybuchowa, sos może pryskać a karmel się oddzielać.
Jednak to nie problem należy chwilę poczekać a składniki się połączą. Sos gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Dodajemy masło i chwilkę gotujemy.
Pomarańcz dokładnie wyszczotkować i zetrzeć skórkę na małych oczkach tarki. Wrzucić do sosu.
Naleśniki polać sosem i posypać cząstkami świeżej pomarańczy!
Patelnię należy porządnie rozgrzać.
Wrzucamy na nią cukier i czekamy aż się zacznie karmelizować. Nie mieszamy.
Dodajemy sok - uwaga może powstać mieszanka wybuchowa, sos może pryskać a karmel się oddzielać.
Jednak to nie problem należy chwilę poczekać a składniki się połączą. Sos gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Dodajemy masło i chwilkę gotujemy.
Pomarańcz dokładnie wyszczotkować i zetrzeć skórkę na małych oczkach tarki. Wrzucić do sosu.
Naleśniki polać sosem i posypać cząstkami świeżej pomarańczy!
Wyglądają przepysznie :) Nigdy nie jadłam naleśników z pomarańczami i chyba muszę spróbować, bo naleśniki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpolecam! są bardzo dobre :)
Usuń