niedziela, 9 grudnia 2018

Piernik świąteczny - francuski piernik Pain d'epices






Francuskie ciasto świąteczne, które w smaku przypomina piernik. Jest bardziej puszyste i lekkie. Ma intensywny korzenny smak. Moje wersja została przełożona konfiturą z czarnej porzeczki domowej roboty, ale myślę, że doskonale będzie smakowała z powidłami śliwkowymi. Wierzch wykończony lukrem. Idealne ciacho na świąteczny stół.

Składniki:
  • 330g mąki pszennej
  • 300g miodu wielokwiatowego
  • 150ml mleka
  • 120g masła
  • 60g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (czytajcie składy, bo czasem to sam cukier i kakao :()

Dodatkowo:
  • lukier (cukier puder+woda)
  • domowa konfitura  z czarnej porzeczki lub np. powidła śliwkowe


Do garnka wlewamy miód, mleko, cukier i masło. Podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Do suchych składników dodajemy ostudzone płynne i całość krótko mieszamy. Wlewamy do prostokątnej formy (keksówki). 

Ja piekłam w silikonowej więc nie trzeba jej ani smarować ani posypywać mąką jeżeli macie inną koniecznie to zróbcie.


Ciasto pieczemy w 170st C przez około 30-40 minut. Do suchego patyczka.


Ostudzone ciasto przekrajamy na pół. Dolny blat smarujemy konfiturą (ważne jest aby wybrać taką zbitą czyli właśnie czarna porzeczka czy powidła) - warstwa ok. 1/2 cm. Następnie nakładamy drugą część. Wierzch polewamy lukrem i dekorujemy według uznania ;)



3 komentarze: