wtorek, 30 września 2014

Zapiekanka z pieczonym schabem i warzywami



Kalafiora i brokuła ciąg dalszy tym razem zapiekane :) Makaronowa zapiekanka ze schabem pieczonym w sosie śmietankowym. Całość posypana mozzarellą która zapieczona wygląda i smakuje znakomicie.

Składniki:
  • 200g kalafiora
  • 200g brokuł
  • 100g makaronu (użyłam casarecce)
  • 150g pieczonego schabu (w plastrach, można go kupić np. w biedronce) może być jakaś inna szynka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 150g mozzarelli (jedna duża kulka)
  • 200ml śmietanki 30%
  • 100g serka śmietankowego "twój smak"
  • 1 ząbek czosnku
  • suszonka słodka papryka
Makaron gotujemy 1/2 czasu tego który jest podany na opakowaniu.

Marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w kostkę. Wrzucamy do wody i gotujemy po ok 5-7 min dodajemy różyczki brokuła i kalafiora. Warzywa gotujemy al dente.
Schab kroimy w kostkę.

W misce mieszamy serek, śmietankę. Najlepiej za pomocą trzepaczki. Do sosu dodajemy zgnieciony ząbek czosnku.

Do naczynia żaroodpornego na dno wkładamy odcedzony makaron. Układamy schab, następnie warzywa odcedzone z wody. Zalewamy sosem. Posypujemy startą mozzarellą i słodką papryką.

Wrzucamy do piekarnika 195st C. Wyciągamy gdy ser nam się ładnie przypiecze/zarumieni.

3 komentarze:

  1. wydaje mi się, że ser dosyć szybko się zarumieni, a mięso nie będzie jeszcze gotowe - nie podsmażasz go lekko wcześniej?

    zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. schab jest już upieczony - bo taki kupujemy (w plasterkach) ;) dzięki za uwagę zaraaz to dopiszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny, prosty obiad, kiedy nie chce się za dużo kombinować :) lubię to!

    OdpowiedzUsuń