Nie będę się rozpisywać. Moje pierwsze pierogi - ze śliwkami i śmietanową pianką. Ciasto na pierogi znalazłam na stronie bistromama. Zdjęcia może nie są zbyt cudne, ale pierogi tak ;)
Składniki:
- 400g mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- śliwki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- świeżo starta laska cynamonowa
- miód lub syrop z agawy
Składniki wyrobić na jednolite ciasto gdy będzie za rzadkie/gęste dodać mąki/wody.
Śliwki myjemy osuszamy ręcznikiem. Następnie należy je przekroić na pół i wyjąć pestki.
Ciasto podzieliłam na części i rozwałkowałam (na grubość ok 2-3 mm) tak żeby nie było zbyt cienkie.
Za pomocą szerokiej szklaki należy wykroić kółka na każde nakładamy połowę śliwki i dokładnie zalepiamy.
Wrzucamy do gotującej się wody na początku na dużym gazie gdy wypłyną gaz zmniejszamy.
Pierogi gotujemy kilka minut od wypłynięcia najlepiej jeden wyjąć i sprawdzić czy już są jadalne.
Do śmietany dodajemy miodu.
Na pierogi wlewamy śmietanę, ścieramy cynamon i zajadamy!
PS Mój Mąż całe pierogi zalał miodem bo stwierdzi że kwaśne - taka alternatywa dla cukrożerców :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz