wtorek, 9 września 2014

Tzatziki - niezawodny grecki dip



Niezawodny i dobry do wszystkiego! Można podawać z mięsem, rybą idealny do sałatek na kanapki, tosty ;) Tzatziki to najpopularniejszy dip w kuchni greckiej a także cypryjskiej. Podstawowymi składnikami jest jogurt grecki gęsty, ogórki, czosnek i oliwa. Ja dodałam jeszcze kilka innych.

Bardzo polecam do grillowanych potraw. Dla tych co na diecie doskonały do pełnoziarnistych tostów czy sałatek.

Składniki:

  • 400g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ogórków gruntowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • świeżo mielony kolorowy pieprz i sól


Ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wycisnąć z nadmiaru wody.
Czosnek bardzo drobno posiekać lub zgnieść w prasce.
Koperek posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu doprawić solą i pieprzem.








1 komentarz: