Doskonale wykończony chrupiącą gryką którą znajdziecie w Rossmannie. Można ją zastąpić świeżymi owocami których ciągle jeszcze pełno.
Składniki na dwie duże porcje:
- 200ml mleka
- 200g jogurtu
- 3 łyżki kakao ciemnego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki żelatyny
- chrupiąca gryka
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody żeby napęczniała.
W garnuszku podgrzewamy mleko kakao i dodajemy miód.
Do żelatyny dodałam trochę ciepłej wody i jeszcze rozmieszałam i dopiero dodałam do mleka.
Gdy płyn się ostudzi dodajemy jogurt mieszamy i wlewamy do kubków i schładzamy w lodówce ok. 2h.
Podajemy z chrupiącą gryką lub świeżymy owocami.
Świetny pomysł na lekki deser, z pewnością wypróbuję :) Prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńpolecam, bo jest pyszny ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZawsze zastanawiałam się jak może być zrobiony deser czekoladowy i do tego jeszcze dietetyczny. Bardzo podobne przepisy znajduję również w https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i muszę powiedzieć, że jak tam zajrzę to zawsze mam słabość. Zazwyczaj kończy się to tak, że zaczynam przygotowywać jakiś deser z wykorzystaniem czekolady :)
OdpowiedzUsuń