Na pożegnanie malinowego sezonu ciasto. Wakacyjne podróżowanie spowodowało że dopiero teraz nadrabiam sierpniowe zachcianki ;) Znalazł się i czas na zrobienie tego właśnie ciasta. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Na blogu moja wersja ze zmniejszoną ilością tłuszczu i cukru. Bardzo polecam te ciasto jest ekstra. Na pewno je jeszcze kiedyś zrobię ale użyję innych owoców.
Składniki na ciasto:
- 200g masła (kostka)
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka jogurtu greckiego (opcjonalnie)
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Dodatkowo:
- 400g malin
Mąkę przesiać do miski dodać pokrojone zimne masło, żółtka, cukier i sodę - całość porządnie zagnieść. Moje ciasto nie chciało się skleić więc dodałam łyżkę jogurtu.
Gdy ciasto będzie zagniecione dzielimy na dwa kawałki jeden 70% drugi 30% ciasta. zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 20 min.
Wyciągamy większy kawałek i ścieramy na tarce na dużych oczkach na blachę (20 x 35) wyłożona papierem do pieczenia. Lekko dociskamy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C góra-dół na ok 20 min aż się zarumieni. Następnie wyciągamy i studzimy ciasto.
Białka ubijamy, gdy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier a na końcu budyń cały czas miksując.
Na ostudzony blat nakładamy piankę, układamy maliny dziurkami do góry i ścieramy resztę ciasta z zamrażalnika.
Wkładamy do piekarnika na 180 st C na ok 30-40 min.
doskonale wyszło i jedno z lepszych ciast :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast:) Ale bym sobie zjadła:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, takie uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
U mnie gościło ono wczoraj :) Bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPychota ! :) Na pewno zobimy :) Obydwoje uwielbiamy malinki :) Przepis extra :D
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/