czwartek, 7 sierpnia 2014

Naleśniki z twarożkiem i frużeliną borówkową



U nas w domu piątek dniem bezmięsnym albo raczej naleśnikowym ;) Bo to chyba najczęściej serwowane danie właśnie tego dnia. Korzystając jeszcze z sezonu na borówki polecam skorzystać z tej wersji słodkiego obiadu :) Pysznym dodatkiem do naleśników będzie frużelina borówkowa!

Składniki na naleśniki:
  • 200ml mleka
  • 200ml wody
  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 200ml)
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej (można dodać pszenną)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na farsz:
  • kostka twarogu półtłustego
  • 150-200g borówek
  • 50ml śmietanki 12%
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru pudru (można dodać więcej/mniej)
Dodatkowo:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać dokładnie w misce. Na rozgrzaną patelnię nalewamy ciasto rozprowadzamy i pieczemy z każdej strony. Ja pierwszego naleśnika smażę na 1 łyżce rozgrzanego oleju resztę już bez tłuszczu.

Twaróg rozgniatamy widelcem dodajemy śmietankę, jogurt oraz cukier - mieszamy. Dorzucamy borówki i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Farsz smarujemy na całej powierzchni naleśnika i zwijamy ;)

Gotowe naleśniki polewamy frużeliną i zajadamy :)

1 komentarz:

  1. Naleśniki marzenie, apetycznie wyglądają :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń