U nas w domu piątek dniem bezmięsnym albo raczej naleśnikowym ;) Bo to chyba najczęściej serwowane danie właśnie tego dnia. Korzystając jeszcze z sezonu na borówki polecam skorzystać z tej wersji słodkiego obiadu :) Pysznym dodatkiem do naleśników będzie frużelina borówkowa!
Składniki na naleśniki:
- 200ml mleka
- 200ml wody
- 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 200ml)
- 4 łyżki mąki kukurydzianej (można dodać pszenną)
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na farsz:
- kostka twarogu półtłustego
- 150-200g borówek
- 50ml śmietanki 12%
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki cukru pudru (można dodać więcej/mniej)
Dodatkowo:
- frużelina borówkowa domowej roboty (tutaj przepis)
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać dokładnie w misce. Na rozgrzaną patelnię nalewamy ciasto rozprowadzamy i pieczemy z każdej strony. Ja pierwszego naleśnika smażę na 1 łyżce rozgrzanego oleju resztę już bez tłuszczu.
Twaróg rozgniatamy widelcem dodajemy śmietankę, jogurt oraz cukier - mieszamy. Dorzucamy borówki i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Farsz smarujemy na całej powierzchni naleśnika i zwijamy ;)
Naleśniki marzenie, apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.