czwartek, 16 października 2014

Muffiny gruszkowe




To chyba najlepsze jakie do tej pory jadłam. Wilgotne, słodkie delikatne i z dodatkiem pysznej gruszki. Niesamowicie pachnące cynamonem idealne na jesienną chandrę! ;)


Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • 140g jogurtu greckiego gęstego lub śmietany
  • 125ml oleju (użyłam rzepakowy)
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 gruszki pokrojone w niewielką kostkę
  • brązowy cukier do posypania



Do jednej miski wrzucamy suche składniki: mąkę, proszek, cukier, cynamon i mieszamy.
Do drugiej mokre składniki: jogurt, jajka, olej, miód.

Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy aż składniki się połączą. Wystarczy zrobić to drewnianą łyżką.

Dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę i mieszamy.

Ciasto nakładamy do foremek posypujemy cukrem brązowym ok 1/4 łyżeczki na babeczkę.

 Pieczemy 20-30 min w 195st C. Sprawdzamy metodą suchego patyczka.




7 komentarzy:

  1. Mmm, musiały być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ile sztuk wystarcza ta ilość ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odp. ,właśnie mój syn próbuje muffinek i mówi ,że pyszne wyszły. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo się cieszę że i dzieciom smakują ;) pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. REWELACYJNE!!!! Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń