sobota, 18 października 2014

Tarta z porem i kurczakiem





Ostatnio bardzo polubiłam pora i w daniach na ciepło i na kanapki do jajecznicy sałatki - wszędzie! Więc na sobotni obiad tarta z ciasta francuskiego z dużą ilością pora i kurczakiem. Baardzo polecam moje dzisiejsze odkrycie czyli kurczaka smażonego na oleju arachidowym jest doskonały.

Składniki:

  • ciasto francuskie (gotowy płat zakupiony w sklepie :)
  • 2 pory
  • 200 g kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego (może być śmietana)
  • 1 łyżka serka śmietankowego ("Twój smak")
  • olej arachidowy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Na to układamy płat ciast francuskiego - najlepiej żeby brzegi były trochę wyższe niż forma bo opadną trochę podczas pieczenia. Dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 min.

W tym czasie siekamy pora i podsmażamy (jakieś 5 min) na oleju. Odstawiamy.

Na patelnię wrzucamy kurczaka przyprawiamy i podsmażamy na oleju arachidowym.

W misce mieszamy jajka, serek i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy por będzie zimy dorzucamy do sosu.

Na ciasto wylewamy sos i układamy kurczaka. Pieczemy ok 20-30 min. w temp 195 st.

Gdy próbowałam tarty okazało się że jest mało przyprawiona, ale do żaden problem można ją doprawić solą czy pieprzem już podczas jedzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz