Ostatnio bardzo polubiłam pora i w daniach na ciepło i na kanapki do jajecznicy sałatki - wszędzie! Więc na sobotni obiad tarta z ciasta francuskiego z dużą ilością pora i kurczakiem. Baardzo polecam moje dzisiejsze odkrycie czyli kurczaka smażonego na oleju arachidowym jest doskonały.
Składniki:
- ciasto francuskie (gotowy płat zakupiony w sklepie :)
- 2 pory
- 200 g kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego (może być śmietana)
- 1 łyżka serka śmietankowego ("Twój smak")
- olej arachidowy
- sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Na to układamy płat ciast francuskiego - najlepiej żeby brzegi były trochę wyższe niż forma bo opadną trochę podczas pieczenia. Dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 min.
W tym czasie siekamy pora i podsmażamy (jakieś 5 min) na oleju. Odstawiamy.
Na patelnię wrzucamy kurczaka przyprawiamy i podsmażamy na oleju arachidowym.
W misce mieszamy jajka, serek i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy por będzie zimy dorzucamy do sosu.
Na ciasto wylewamy sos i układamy kurczaka. Pieczemy ok 20-30 min. w temp 195 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz