Składniki:
- 7-8 gniazd pełnoziarnistego tagliatelle lub np. z dodatkiem szpinaku i pomidorów
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 5-7 cm białej części pora
- 7 pomidorów suszonych w zalewie
- 200 g śmietanki 12%
- 50 g serka mascarpone
- 2 łyżki zalewy z pomidorów
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Szynkę kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Ja lubię większe.
Tak samo traktujemy pomidory.
Pora kroimy wzdłuż na pół i potem w cieniutkie plasterki.
Na patelnię wlewamy ok 2 łyżki oleju z pomidorów i wrzucamy pora. Podsmażamy ok 1 min. Wrzucamy szynkę i czekamy aż się trochę podpiecze. Dorzucamy pomidorki.
Całość zalewamy śmietanką i dodajemy mascarpone. Wszystko dusimy ok 2 min.
Do sosu dodajemy makaron. Mieszamy i zajadamy! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz