sobota, 25 października 2014

Roladki drobiowe z gorgonzolą




Tak mnie znów naszło na jakieś rolady i się zastanawiałam z czym? Ser? Szynka? Pomidory? Ser! Ser! Ser! Zdecydowanie a jako że gorgonzola pałętała się po lodówce to powstały roladki z gorgonzolą i aromatycznym rozmarynem. Dodatek stanowił pęczak i świeże pomidorki ;)

Składniki;
  • 2 piersi z kurczaka
  • gorgonzola
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz, przyprawa do drobiu, czosnek granulowany
  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • pęczak
  • świeże pomidorki
  • wykałaczki


Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem na grubość ok 0,7-1  cm (tak na oko :) Przyprawiamy i układamy plastry gorgonzoli (ok 0,5 cm) na całej powierzchni kotleta i zwijamy w roladę. Za pomocą wykałaczek szczelnie "spinamy" żeby ser nie wypłynął podczas smażenia. Pamiętajcie też o bokach.

Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumienią.
Doskonale smakują podane z pęczakiem i pomidorkami.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. dziękuje ;) te roladki zdecydowanie są moimi ulubionymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowity dowód na to, że obiad z piersi z kurczaka w cale nie musi być nudny :) super!

    OdpowiedzUsuń