poniedziałek, 27 października 2014

Naleśniki czekoladowe z konfiturą jagodową



Mmmm... Koniecznie musicie wypróbować! Są pyszne :) Puszyste i aromatyczne. Idealne na śniadanie, obiad czy deser. Dodatki można wykorzystać dowolne - twarożek, dżem, mus owocowy.

Składniki:
  • 1 szklanka* mleka
  • 2,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
*szklanka 200 ml


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki lub miksera. Jeśli macie dobrą patelnię teflonową do smażenia naleśników dodatkowy tłuszcz będzie zbędny :)

Na rozgrzaną patelnię nalewamy partię ciasta, równomiernie rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy z każdej strony.

Jeżeli patelnia tego wymaga przed nalaniem ciasta dodajemy tłuszcz.

Dekorujemy ulubionymi dodatkami i zajadamy :)



1 komentarz:

  1. Mmm, to dopiero pyszne danie! :) Koniecznie muszę sobie takie sprawić w ciągu najbliższych dni :)

    OdpowiedzUsuń