poniedziałek, 6 października 2014

Rolada kokosowa



Dziś coś dla miłośników kokosu i oczywiście słodyczy! Taki duży baton zrobiony na dzień chłopaka ;)

Składniki na ciasto:
  • 5 jajek (farmio)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao gorzkiego ciemnego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
  • 200g wiórek kokosowych
  • 1 kostka masła 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 700 ml mleka
Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej/gorzkiej
  • 50g serka mascarpone
  • 2 łyżki wiórków kokosowych


Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę i cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce cukru. Potem kolejno po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednej łyżce mąki. Następnie kakao i oraz proszek. Całość wylewamy na blaszkę (która jest w wyposażeniu piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. PIeczemy w 180st C jakieś 15-20 min. Trzeba uważać by ciasto się nie było bardzo wypieczone bo będzie się kruszyć.

Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika kładziemy na wilgotnej ścierce. Na wierz też kładziemy wilgotną ścierkę po około 5 minutach ciasto zawijamy w roladę i bierzemy się za krem.

Z mleka odlewamy jedną szklankę i mieszamy z proszkiem budyniowym resztę gotujemy. Do gorącego mleka dodajemy wiórki i gotujemy 10 min. Tak żeby kokos wchłonął mleko. Następnie dosypujemy cukier i dodajemy masło. Cały czas gotując mieszamy aż składniki się rozpuszczą. Na końcu dodajemy saszetkę budyniu i gotujemy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy masa będzie zimna smarujemy na całą powierzchnię ciasta i zawijamy.

Do garnuszka wrzucamy połamaną czekoladę i mascarpone. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą czekamy aż polewa trochę ostygnie i polewamy naszą roladę. Posypujemy wiórkami. I odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.



5 komentarzy:

  1. Krem zapowiada się pysznie. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto bardzo smaczne, ale krem nie stężał mi całkowicie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi może następnym razem dodaj więcej mleka lub przed podaniem wyjmij z lodówki to będzie lepsza ;)

      Usuń