Postanowiłam wykorzystać końcówkę sezonu malinowego na zrobienie tarty! A że temperatura nie zachęca do gotowania i pieczenia wybrałam opcję bez pieczenia. Spód tarty tworzą ciasteczka digestive i HITy kokosowe ;)
Składniki na spód:
- 220g ciastek HIT o smaku kokosowym
- 130g ciastek digestive (można użyć więcej HITów lub np zwykłe herbatniki)
- 50g gorzkiej czekolady (70%)
- 100g masła
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 250g jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- maliny
Oba rodzaje ciastek rozdrabniamy w malakserze tak aby powstał nam "piasek".
Masło i czekoladę roztapiamy. Następnie dodajemy do ciasteczek i dokładnie mieszamy.
Tak powstałą masą wykładamy formę do tarty. Żeby ciasto się nie rozleciało dokładnie i mocno "wgniatamy" w formę.
Wkładamy do lodówki aż schłodzi na ok 1h.
Mascarpone, cukier puder i jogurt grecki ubijamy na małych obrotach miksera.
Na tartę wykładamy krem. Dekorujemy malinami.
Moim zdaniem żeby tarta się dobrze kroiła i nie rozlatywała trzeba trzymać ją w lodówce całą noc. Powiedzmy że minimum 6h. Zresztą można ukroić i zobaczyć czy już wystarczająco się schłodziła ;)
Aż mi ślinka pociekła;p...w sumie w weekend spróbuję zrobić coś podobnego, jak będę miała jeszcze wenę;)
OdpowiedzUsuńTarta prosta, szybka i smaczna :) baardzo polecam! idealna do weekendowej kawki :D
OdpowiedzUsuńRobie podobny spód, ale z sucharków i nutelli :) Przepisu na krem musze spróbować!
OdpowiedzUsuńOla
a ja koniecznie przepisu na spód :D
UsuńProsto i pysznie. I wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń