wtorek, 29 lipca 2014

Tarta z kremem śmietankowym i malinami bez pieczenia


Postanowiłam wykorzystać końcówkę sezonu malinowego na zrobienie tarty! A że temperatura nie zachęca do gotowania i pieczenia wybrałam opcję bez pieczenia. Spód tarty tworzą ciasteczka digestive i HITy kokosowe ;)

Składniki na spód:
  • 220g ciastek HIT o smaku kokosowym
  • 130g ciastek digestive (można użyć więcej HITów lub np zwykłe herbatniki)
  • 50g gorzkiej czekolady (70%)
  • 100g masła

Krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 250g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • maliny
Forma do tarty o średnicy 24 cm.

Oba rodzaje ciastek rozdrabniamy w malakserze tak aby powstał nam "piasek".
Masło i czekoladę roztapiamy. Następnie dodajemy do ciasteczek i dokładnie mieszamy.

Tak powstałą masą wykładamy formę do tarty. Żeby ciasto się nie rozleciało dokładnie i mocno "wgniatamy" w formę.

Wkładamy do lodówki aż schłodzi na ok 1h.

Mascarpone, cukier puder i jogurt grecki ubijamy na małych obrotach miksera.

Na tartę wykładamy krem. Dekorujemy malinami.

Moim zdaniem żeby tarta się dobrze kroiła i nie rozlatywała trzeba trzymać ją w lodówce całą noc. Powiedzmy że minimum 6h. Zresztą można ukroić i zobaczyć czy już wystarczająco się schłodziła ;)




5 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka pociekła;p...w sumie w weekend spróbuję zrobić coś podobnego, jak będę miała jeszcze wenę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta prosta, szybka i smaczna :) baardzo polecam! idealna do weekendowej kawki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robie podobny spód, ale z sucharków i nutelli :) Przepisu na krem musze spróbować!
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i pysznie. I wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń