czwartek, 17 lipca 2014

Babeczki z porzeczkami i kremem z białej czekolady i jogurtu


Porzeczki to owoce mojego dzieciństwa zaraz obok agrestu wiśni i truskawek. Rodzice mają działkę w górach a tam peeełno porzeczek. Jak byłam mała uwielbiłam zajadać agrest i własnie porzeczki. Oczywiście wolałam czarne bo bardziej słodkie. Dziś jednak babeczki z czerwonym które można oczywiście zamienić na czarne :) Ze składników wyszło mi około 20 babeczek w foremkach silikonowych. Babeczki są kwaskowate i zarazem słodkie dzięki białej czekoladzie ;)

UWAGA! Krem najlepiej przygotować wcześniej.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 300g porzeczek czerwonych
*szklanka 250ml


Jajka ubijamy ok 3 min. Dodajemy cukier w dwóch partiach ciągle miksując.
Kolejno dodajemy olej, mleko, jogurt grecki, mąkę, proszek i sodę - po każdym składniku chwile miksujemy zanim dodamy kolejny.

Na końcu gdy wszystko dokładnie się połączy wrzucamy porzeczki (obrane i umyte) i mieszamy za pomocą łyżki.

Do foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i pieczemy ok 20 min (do suchego patyczka) w 180st C.

Krem:
  • 200g białej czekolady (2 tabliczki) 
  • 6 łyżeczek jogurtu greckiego
Dodatkowo:
  • porzeczki
  • listki świeżej mięty


Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Gdy przestygnie dodajemy jogurt grecki dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki aż krem stężeje (ok.2-3h).

Krem nakładamy na babeczki i dekorujemy porzeczkami.




1 komentarz:

  1. Mniam ale pyszne muszą być. Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń