niedziela, 13 lipca 2014

Babeczki z borówkami i śmietankowym kremem


Taaak idealne w taką beznadziejną pogodę (deszcz, deszcz, deszcz)! Nic tylko kawusia, babeczki i książka czy film. Sezon na borówki w pełni więc aż grzech nie upiec babeczek :) Są proste w przygotowaniu i pyszniutkie. Idealnie smakują z kremem śmietankowym.

Składniki (u mnie 16 babeczek):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • ok 150-200g borówek
Krem:
  • 200ml śmietanki 30%
  • 8 rozgniecionych borówek
  • 1 opakowanie śmietan fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • borówki do dekoracji


Jajka ubijamy gdy powstanie puszysta masa dodajemy cukier w dwóch porcjach i dalej miksujemy.
Następnie dodajemy olej i krótko miksujemy (ok 10-15 sek). Tak samo robimy z mlekiem.
Suche składniki mieszamy w misce.
Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych i miksujemy aż dokładnie się połączą.
Na końcu dodajemy borówki i mieszamy już za pomocą łyżki.

Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek ( ja użyłam silikonowych)
Pieczemy w 180st C przez ok 20-25 min. (do suchego patyczka).

Teraz bierzemy się za krem.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy pod koniec śmietan fix, cukier i rozgniecione borówki i jeszcze chwilę miksujemy.

Babeczki dekorujemy dopiero gdy będą całkowicie zimne. Ozdabiamy jeszcze borówkami.
Należy je trzymać w lodówce.





1 komentarz:

  1. Wspaniałe babeczki :) Oj porywam jedną bo wyglądają tak apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń