wtorek, 19 maja 2015

Ryż z kurczakiem, pieczarkami i selerem naciowym



Maj to miesiąc w którym mam niezwykle mało czasu na przygotowywanie obiadów w domu.. Mało co w nim przybywam tyle na głowie. Dziś polecam przepis na szybki obiad. Ryż z pieczarkami, selerem naciowym i kurczakiem. Mniam!

Składniki:
  • 200g piersi z kurczaka
  • 150g pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 150g ryżu
  • przyprawy: do kurczaka, oregano, czosnek, papryka słodka, sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki przyprawiamy solą, czosnkiem i papryką i podsmażamy aż będę miękkie. Zdejmujemy z patelni.

Na tej samej patelni smażymy pokrojony w 1 cm plastry seler naciowy i  pokrojonego w kostkę kurczaka przyprawionego czosnkiem, oregano i przyprawą do kurczaka.  Dorzucamy pieczarki, odlewamy trochę wodą i i i dusimy całość razem ok 5 min.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony wrzucamy na patelnię całość mieszamy i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz