wtorek, 12 maja 2015

Makaron orkiszowy z botwinką w sosie śmietanowym




Botwinka pojawiła się w sklepach i w kuchni ;) Pomysł na makaron szybko doczekał się realizacji. Danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Składniki:

  • 200g makaronu orkiszowego
  • pęczek botwiny
  • 200ml śmietanki
  • ząbek czosnku
  • 50 potartego żółtego sera (gouda+parmezan)
  • oregano, świeżo mielona sól


Liście botwiny pokroić (czerwone pędy także). Posiekać ząbek czosnku. Wrzucić na patelnię, podlać wodą i poddusić aż woda odparuje. Zalać śmietanką i gotować aż sos się trochę zredukuje.

Makaron ugotować al dente. Dodać do sosu, posypać serem i wymieszać.
Doprawić do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz