Sezon na rabarbar w pełni i kolejne ciacho zniknęło błyskawicznie ;) Lekkie, wilgotne, owocowe w sam raz do kawki. Nie jest trudne w przygotowaniu, robi się szybko.
Składniki:
- 125g masła
- szklanka cukru
- 180g mąki pszennej
- 60g skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 i 1/2 sody
- 90g kwaśnej śmietany - użyłam 12%
- 400g rabarbaru pokrojonego w kawałki ok.1cm
- szklanka borówek
Masło ucieramy z cukrem (dodawanym w kilku porcjach) do uzyskania białej puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy.
Dodajemy mąkę wymieszaną ze skrobią na zmianę z śmietaną w 3 porcjach. Dorzucamy sodę i miksujemy aż składniki się połączą.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewały ciasto i wyrównujemy. Na wierz rozkładamy rabarbar oraz borówki. Wkładamy do piekarnia rozgrzanego do 170st C i pieczemy ok. 45 min. Do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
pycha,kiedyś robiłam podobne ale z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuń