czwartek, 14 maja 2015

Ciasto ucierane z rabarbarem i borówkami



Sezon na rabarbar w pełni i kolejne ciacho zniknęło błyskawicznie ;) Lekkie, wilgotne, owocowe w sam raz do kawki. Nie jest trudne w przygotowaniu, robi się szybko.

Składniki:

  • 125g masła
  • szklanka cukru
  • 180g mąki pszennej
  • 60g skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 sody
  • 90g kwaśnej śmietany - użyłam 12%
  • 400g rabarbaru pokrojonego w kawałki ok.1cm
  • szklanka borówek


Masło ucieramy z cukrem (dodawanym w kilku porcjach) do uzyskania białej puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy.

Dodajemy mąkę wymieszaną ze skrobią na zmianę z śmietaną w 3 porcjach. Dorzucamy sodę i miksujemy aż składniki się połączą.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewały ciasto i wyrównujemy. Na wierz rozkładamy rabarbar oraz borówki. Wkładamy do piekarnia rozgrzanego do 170st C i pieczemy ok. 45 min. Do suchego patyczka.

 Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.






2 komentarze: