niedziela, 31 maja 2015

Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami



Sezon na truskawki w pełni więc trzeba korzystać. Dzisiaj przepis na serniczek bez pieczenia, na zimno. Lekki na bazie jogurtu greckiego. Jest kremowy dzięki śmietance. Truskawki są doskonałym wykończeniem. Szybki w przygotowaniu u równie szybko znika :) 

Składniki:
  • 800 g jogurtu greckiego (użyłam z biedronki)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 kg truskawek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Kroimy na pół.

Żelatynę zalewamy wodą (tylko tyle by pokryć żelatynę) żeby napęczniała. Następnie zalewamy ok 50 ml ciepłej wody i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.

Do miski wlewamy 700ml jogurtu greckiego i mieszamy z cukrem.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do jogurtu delikatnie mieszając.

Żelatynę mieszamy z pozostałą częścią jogurtu (100ml) i mieszamy tak żeby nie było grudek. Mieszankę wlewamy do masy i  całość delikatnie mieszamy.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/3 masy serowej, układamy truskawki, przykrywamy kolejną porcją masy, układamy truskawki i ostatnią część masy na wierzch. 

Schładzamy w lodówce do stężenia.






4 komentarze: