Gdy byłam mała wcinałam tony rabarbaru, ale tylko w jednej postaci - maczanego w cukierniczce. Rabarbar zawsze był nie lada zdobyczą, rosnącą gdzieś dziko na łąkach u Babci ;) Teraz nastały burżujskie czasy kupowania go w sklepach i pieczenia ciast. Polecam więc te z budyniem jest pyszne :)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 200g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2x40g budyniu waniliowego
- 800ml mleka
- 100ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1/2 kg rabarbaru
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy aż będzie jednolite.
Dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. Większą część równomiernie układamy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika.
Do mleka wlewamy śmietankę i cukier. Resztę masy przygotować należy wg przepisu na opakowaniu budyniu. Ja wymieszany proszek wsypuję zanim mleko zaczyna wrzeć i ciągle powoli mieszam nie robią się wtedy grudki. Przygotowany budyń powinien być gęsty. Przykrywamy folią spożywczą lub workiem. Tak żeby stykała się z budyniem
Rabarbar kroimy w plasterki około 1/2cm. Wrzucamy do miski, zasypujemy cukrem i mieszamy.
Na ciasto wylewamy budyń. Układamy rabarbar i ścieramy zamrożone ciasto na tarce z grubymi oczkami.
Pieczemy w 180st C przez około 40 min. aż ciasto się zarumieni.
Wspaniale wygląda :-)
OdpowiedzUsuń