wtorek, 2 czerwca 2015

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem




Gdy byłam mała wcinałam tony rabarbaru, ale tylko w jednej postaci - maczanego w cukierniczce. Rabarbar zawsze był nie lada zdobyczą, rosnącą gdzieś dziko na łąkach u Babci ;) Teraz nastały burżujskie czasy kupowania go w sklepach i pieczenia ciast. Polecam więc te z budyniem jest pyszne :)

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa budyniowa:



Dodatkowo:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru pudru



Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy aż będzie jednolite.
Dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. Większą część równomiernie układamy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika.


Do mleka wlewamy śmietankę i cukier. Resztę masy przygotować należy wg przepisu na opakowaniu budyniu. Ja wymieszany proszek wsypuję zanim mleko zaczyna wrzeć i ciągle powoli mieszam nie robią się wtedy grudki. Przygotowany budyń powinien być gęsty. Przykrywamy folią spożywczą lub workiem. Tak żeby stykała się z budyniem

Rabarbar kroimy w plasterki około 1/2cm. Wrzucamy do miski, zasypujemy cukrem i mieszamy.

Na ciasto wylewamy budyń. Układamy rabarbar i ścieramy zamrożone ciasto na tarce z grubymi oczkami.

Pieczemy w 180st C przez około 40 min. aż ciasto się zarumieni.











1 komentarz: