czwartek, 25 czerwca 2015

Ryż z jarmużem i kurczakiem w sosie śmetanowo-czosnkowym




Ostatnio w kuchni się nie przemęczam i wszystkie dania przygotowuję dość szybko :) Dziś polecam wam jarmuż z kurczakiem i ryżem w sosie śmietanowo-czosnkowym.

Jarmuż jak wiadomo bogate źródło witaminy K i C ale także wapnia i żelaza. Posiada także sulforafan który jest związkiem o właściwościach przeciwnowotworowych! Same zalety i dobry smak :)

Jeżeli chcecie odchudzić danie nie dodawajcie śmietanki przetestowałam i jest równie smaczne. No i kurczaka można zrobić na parze lub grillować.

Składniki:

  • 150g ryżu 
  • 1 pierś z kurczaka
  • 70ml śmietanki 30%
  • 150g świeżego jarmużu 
  • 8 pieczarek (+sól pieprz, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, bazylia)
  • ząbek czosnku
  • ulubione przyprawy: u mnie do kurczaka, czosnek granulowany, majeranek, oregano
  • olej rzepakowy do podsmażenia kurczaka


Ryż gotujemy jak w przepisie na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy pieczarki przyprawione i drobno posiekane w plasterki. Zdejmujemy.

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni po pieczarkach.

Gdy będzie gotowy dodajemy ząbek posiekanego drobno czosnku.

Następnie dorzucamy pokrojony na mniejsze kawałki jarmuż (tak żeby nie zawierał twardych "ogonków").

Całość zalewamy śmietanką i duśmy aż jarmuż zmniejszy swoją objętość. Można doprawić solą i pieprzem.

Podajemy z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz