sobota, 13 czerwca 2015

Naleśniki z mascarpone truskawkami i świeżą miętą





Dziś znów truskawkowo :) Tym razem naleśniki. Zrobiłam te francuskie jednak tym razem z dodatkiem kremowego serka i oczywiście truskawek które poza sezonem można zastąpić malinami, borówkami, jagodami czy brzoskwiniami.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki*
  • 200ml wody
  • 200ml mleka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3 jajka


*szklanka 250ml

Składniki na krem:

  • ok 1/2kg truskawek, umytych i pokrojonych w kawałki
  • 250g serka mascarpone
  • stewia lub cukier puder
  • listki świeżej mięty
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Jeśli patelnia nie przywiera tylko pierwszą porcję smażymy na łyżce masła. Z każdej strony aż się zarumienią.

Jeśli macie patelnię na której nie można smażyć bez tłuszczu przed każdą porcją ciasta dodajemy odrobinę masła.

Naleśniki składamy na pół i jeszcze raz na pół.


Krem:
Mascarpone mieszamy z jogurtem i stewią (dodajemy do smaku). Dorzucamy truskawki i mieszamy.
Krem kładziemy na naleśniki, układamy listki mięty i gotowe :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz