Dziś znów truskawkowo :) Tym razem naleśniki. Zrobiłam te francuskie jednak tym razem z dodatkiem kremowego serka i oczywiście truskawek które poza sezonem można zastąpić malinami, borówkami, jagodami czy brzoskwiniami.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki*
- 200ml wody
- 200ml mleka
- 3-4 łyżki oleju
- 3 jajka
*szklanka 250ml
Składniki na krem:
- ok 1/2kg truskawek, umytych i pokrojonych w kawałki
- 250g serka mascarpone
- stewia lub cukier puder
- listki świeżej mięty
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Jeśli patelnia nie przywiera tylko pierwszą porcję smażymy na łyżce masła. Z każdej strony aż się zarumienią.
Jeśli macie patelnię na której nie można smażyć bez tłuszczu przed każdą porcją ciasta dodajemy odrobinę masła.
Naleśniki składamy na pół i jeszcze raz na pół.
Krem:
Mascarpone mieszamy z jogurtem i stewią (dodajemy do smaku). Dorzucamy truskawki i mieszamy.
Krem kładziemy na naleśniki, układamy listki mięty i gotowe :)
Naleśniki składamy na pół i jeszcze raz na pół.
Krem:
Mascarpone mieszamy z jogurtem i stewią (dodajemy do smaku). Dorzucamy truskawki i mieszamy.
Krem kładziemy na naleśniki, układamy listki mięty i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz