Lubię wysokie serniki więc przepis na tortownicę 20 cm.
Składniki:
- 1 kg serka z wiaderka (użyłam Vitello naturalnego)
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2x40g proszku budyniowego (waniliowy)
Dodatkowo:
- ok. 200g świeżych truskawek
Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy aż lekko zgęstnieje (nie ma być sztywna) dodajemy jajka i jeszcze ok 1 minutki ubijamy. Porcjami dodajemy sernik cały czas ubijając, następnie cukier (możecie dodać mniej/więcej) i proszek budyniowy.
Masę serową wlewamy do tortownicy (ja spód wykładam papierem - zawsze mam obawę czy nie zacznie wypływać :).
Truskawki przekrajamy na połówki i układamy na wierzch, lekko wciskamy do sernika.
Pieczemy około 1,5h w piekarniku rozgrzanym do 150st C. Ja pierwsze 30 min piekę w 180st C.
Wierzch sernika powinien być sprężysty i ścięty. Chłodzimy przy uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce przez ok 12h. Następnego dnia smakuje najlepiej ;)
Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńMmm, z truskawkami musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń