Figi figi i jeszcze raz figi! :) Bardzo je polubiłam, ale tylko świeże! Polecam pomysł na to ciasto - jest pycha! Ładnie wyrasta i jest idealne do kawki :)
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
- 1/2 szklanki mleka*
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego *
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru*
- 2 jajka
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 5 świeżych fig
* (szklanka 200 ml)
W jednej misce mieszamy proszek i mąkę. W drugiej rozbijamy jajka i ucieramy z cukrem, cały czas miksując dodajemy powoli mleko, następnie olej. Na końcu wsypujemy zawartość pierwszej miski i miksujemy, aż składniki się połączą. Na samym końcu dodajemy ekstrakt i mieszamy.
Figi kroimy w ósemki.
Ciasto wylewamy do tortownic o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Figi układamy obok siebie dosyć ciasno. Podczas pieczenia się "rozejdą".
Ja piekłam ciasto 60 min w 180st C. Sprawdzamy metodą "suchego patyczka".
Uwielbiam figi. Czekam na nie z utęsknieniem. Ciastko fenomenalne! :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj również zrobiłam ciasto [tarta] z figami :) Ale chętnie wypróbuje w tym zestawieniu :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie z plasterkami soczystych fig :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo proste!
OdpowiedzUsuń