środa, 10 września 2014

Cypryjski halluomi na ciepło z warzywami



Trochę sentymentu cypryjskiego i pyszny ser halluomi - jest wytwarzany z mleka krowiego, owczego i koziego. Bardzo smaczny w smaku podobny do polskiego oscypka.

Jeżeli będziecie na Cyprze musicie go koniecznie skosztować.
W Polsce ciężko go będzie dostać ale możecie wykorzystać oscypki spod "samiuśkich tater" :)

Składniki:

  • 2 kostki sera halluomi
  • 3 pomidory śliwkowego żółte
  • mieszanka sałat
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • bułka tarta
  • jajko
Jajko rozbełtać widelcem w misce. Na talerz wsypać bułkę tartą.

Ser obtoczyć najpierw w jajku potem w bułce i smażyć na oleju na wolnym ogniu. Jest to ważne bo ser jest dość zbity i dopiero gdy będziemy go wolno smażyć doskonale się rozpuści w środku i będzie ciągnący.

Cebulkę kroimy w piórka pomidory w plastry i podajemy z sałatą i ciepłym aromatycznym halluomi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz