Trochę sentymentu cypryjskiego i pyszny ser halluomi - jest wytwarzany z mleka krowiego, owczego i koziego. Bardzo smaczny w smaku podobny do polskiego oscypka.
Jeżeli będziecie na Cyprze musicie go koniecznie skosztować.
W Polsce ciężko go będzie dostać ale możecie wykorzystać oscypki spod "samiuśkich tater" :)
Składniki:
- 2 kostki sera halluomi
- 3 pomidory śliwkowego żółte
- mieszanka sałat
- 1/2 czerwonej cebuli
- bułka tarta
- jajko
Jajko rozbełtać widelcem w misce. Na talerz wsypać bułkę tartą.
Ser obtoczyć najpierw w jajku potem w bułce i smażyć na oleju na wolnym ogniu. Jest to ważne bo ser jest dość zbity i dopiero gdy będziemy go wolno smażyć doskonale się rozpuści w środku i będzie ciągnący.
Cebulkę kroimy w piórka pomidory w plastry i podajemy z sałatą i ciepłym aromatycznym halluomi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz