Czas na troszkę orientu :) Makaron zapełniał już szafkę przez dłuższy czas więc czas zrobić jesienne porządki. Całość w aromatycznym sosie słodko pikantnym chilli. Polecam :)
Składniki:
- 150g makaronu chow mein
- 200g piersi z indyka
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 szalotka + zielona część
- 4-5 pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- ok. 50-60 ml sosu słodko pikantnego (tao tao)
- sos sojowy ciemny
- sól
- mieszanka przypraw chilli pieprz sól (opcjonalnie)
- 1 łyżka czerwonej pasty curry rozpuszczona w 30ml wody
Pierś z indyka kroimy w kostkę przyprawiamy solą, sosem sojowym oraz mieszankę przypraw i podsmażamy.
Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki i gotujemy aż będą miękkie.
Pieczarki siekamy w cieniuteńkie plastry i dorzucamy do smażącego się indyka - można je już dodać na samym początku.
Gdy mięso będzie już gotowe wrzucamy pokrojoną w paski paprykę oraz szalotkę i dusimy chwilkę aż papryka zmięknie.
Makaron gotujemy wg przepisu.
Jeżeli macie woka to makaron, marchewkę i pietruszkę wrzucamy do warzyw i mięsa które smażyliśmy w woku. Jeśli nie wszystko mieszamy w zwykłym garnku lub na patelni jeśli jest wystarczająco duża.
Do smaku przyprawiamy jeszcze pastą rozpuszczoną w wodzie sosem sojowym oraz sosem słodko pikantnym (jego ilość podałam na oko bo zależy kto co lubi).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz