piątek, 19 września 2014

Makaron Chow Mein z indykiem w sosie słodko pikantnym



Czas na troszkę orientu :) Makaron zapełniał już szafkę przez dłuższy czas więc czas zrobić jesienne porządki. Całość w aromatycznym sosie słodko pikantnym chilli. Polecam :)

Składniki:

  • 150g makaronu chow mein
  • 200g piersi z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 szalotka + zielona część
  • 4-5 pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ok. 50-60 ml sosu słodko pikantnego (tao tao)
  • sos sojowy ciemny
  • sól
  • mieszanka przypraw chilli pieprz sól (opcjonalnie)
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry rozpuszczona w 30ml wody



Pierś z indyka kroimy w kostkę przyprawiamy solą, sosem sojowym oraz mieszankę przypraw i podsmażamy.
Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki i gotujemy aż będą miękkie.
Pieczarki siekamy w cieniuteńkie plastry i dorzucamy do smażącego się indyka - można je już dodać na samym początku.

Gdy mięso będzie już gotowe wrzucamy pokrojoną w paski paprykę oraz szalotkę i dusimy chwilkę aż papryka zmięknie.

Makaron gotujemy wg przepisu.

Jeżeli macie woka to makaron, marchewkę i pietruszkę wrzucamy do warzyw i mięsa które smażyliśmy w woku. Jeśli nie wszystko mieszamy w zwykłym garnku lub na patelni jeśli jest wystarczająco duża.

Do smaku przyprawiamy jeszcze pastą rozpuszczoną w wodzie sosem sojowym oraz sosem słodko pikantnym (jego ilość podałam na oko bo zależy kto co lubi).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz