Sezon na kurki w pełni :) Dziś przepis z tych podstawowych które można dowolnie wykorzystać u mnie został połączony z kurczakiem i makaronem.
Sos delikatny z mocnym grzybowym aromatem.
Składniki:
- 200g kurek
- 1 por (biała część)
- 21 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 3/4 szklanki wody lub bulionu (ja użyłam wody)
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
Pora przekroić wzdłuż na pół i w cieniutkie plasterki. Czosnek posiekać. Podsmażyć na patelni ok 2 min.
Kurki dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę (moja była drobna) i dorzucić do pora. Przyprawić. Razem podsmażyć i dusić aż kurki będą miękkie.
Następnie dodać wodę wymieszaną z mąką i śmietankę. Gotować na wolnym ogniu ok 10 min. Sos się zredukuje i zrobi gęsty. Przyprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz