środa, 9 lipca 2014

Sos kurkowo-porowy


Sezon na kurki w pełni :) Dziś przepis z tych podstawowych które można dowolnie wykorzystać u mnie został połączony z kurczakiem i makaronem.

Sos delikatny z mocnym grzybowym aromatem.

Składniki:

  • 200g kurek
  • 1 por (biała część)
  • 21 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki wody lub bulionu (ja użyłam wody)
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej


Pora przekroić wzdłuż na pół i w cieniutkie plasterki. Czosnek posiekać. Podsmażyć na patelni ok 2 min.
Kurki dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę (moja była drobna) i dorzucić do pora. Przyprawić. Razem podsmażyć i dusić aż kurki będą miękkie.

Następnie dodać wodę wymieszaną z mąką i śmietankę. Gotować na wolnym ogniu ok 10 min. Sos się zredukuje i zrobi gęsty. Przyprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz