wtorek, 1 lipca 2014

Cukinia faszerowana z pastą curry i fetą


CukinioweLove :) Czas zacząć sezon. Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw - przez dietetyków bardzo ceniona, zawiera potas, żelazo, magnez a także witaminy A, C, K, PP, B1 i beta karoten. Jej zaletą jest to że nie odkładają się w niej metale ciężkie przez co można ją spokojnie podawać dzieciom już nawet półrocznym bobasom :)

Dziś pomysł na cukinię faszerowaną mięsem mielonym z dodatkiem pasty curry i fety. Jeżeli chcecie przygotować cukinię w wersji FIT wykorzystajcie mięso mielone z indyka i fetę light.

Składniki:

  • 2 cukinie (im młodsze tym zdrowsze ;)
  • 400g mięsa mielonego ( u mnie wołowe)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty curry (można dodać więcej jeżeli lubicie bardziej ostre dania)
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (ok 100g) lub 1 szklanka passaty
  • 1 duży pomidor (bez skórki)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy do mięsa (przyprawa do mielonego, bazylia świeża lub suszona, oregano)
  • świeżo mielona sól
  • ok. 100g fety


Cukinie przekroić wzdłuż na pół wydrążyć i miąższ zostawić do farszu.

Cebule posiekać na drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty czosnek.

Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidor oraz mięso mielone które przyprawiamy, podsmażamy aż będzie miękkie.

Jeżeli używamy koncentratu rozpuszczamy go w takiej ilość wody aby otrzymać 1 szklankę sosu pomidorowego. Wlewamy na patelnię i dodajemy łyżeczkę pasty curry. Dorzucamy miąższ i całość dusimy ok 15 min. Na kocu przyprawiłam jeszcze świeżo zmieloną solą

Farsz nakładamy na cukinię i posypujemy fetą. Moja cukinia była surowa zrobiła się miękka pod wpływem ciepłego farszu. Jeżeli jednak nie lubicie surowej możecie ją chwilę gotować lub wstawić do piekarnika. Ja po wypróbowaniu obu opcji zdecydowanie wolę tą z cukinią surową.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz