sobota, 28 czerwca 2014

Ciasto truskawkowe - proste, szybkie i smaczne




Zaręczam że każdemu uda się to ciasto. Jest banalnie proste i nie może się nie udać! Więc do kuchni ;)
Polecam wszystkim ten truskawkowy wypiek bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i do tego bardzo dobry. Można wykorzystać dowolne owoce - maliny, truskawki, borówki, rabarbar, śliwki.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki* mąki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1/2 kg truskawek
*szklanka 250ml



Jajka oddzielamy - do jednej miski białka do drugiej żółtka.

Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem (dodajemy stopniowo). Wlewamy olej i krótko miksujemy.

Następnie wrzucamy mąkę i proszek najlepiej w trzech porcjach.

Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą.

Ciasto wylewamy na blachę (25x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. I na wierzch kładziemy truskawki (moje były przekrojone na pół).

Wkładamy do piekarnika 180st C na około 40 min. Sprawdzamy metodą suchego patyczka ;)

 

2 komentarze:

  1. Po wrzuceniu maki i proszku ciasto jest bardzo geste. Jak zrobic zeby nie spalic miksera?

    OdpowiedzUsuń
  2. wymieszać je łyżką drewnianą ;)

    OdpowiedzUsuń