- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 3/4 szklanki* cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 1 laska wanilii
- 1/2 truskawki na jedną babeczkę
*szklanka 250 ml
Wszystkie składniki (oprócz truskawek) wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. I to właśnie jest szybki przepis na muffiny.
Laskę wanilii należy przekroić wzdłuż i końcówką noża wydobyć ziarenka i wrzucić do masy.
Ciasto rozlać do 3/4 wysokości silikonowych foremek (moim zdaniem są najlepsze!).
Truskawki przekroić na pół i ułożyć na środku każdej babeczki.
Wkładamy do piekarnika 180st C na ok. 20-25 min.
Składniki na krem:
- 250g serka mascarpone
- 250g jogurtu greckiego (gęstego! ja używam z biedronki)
- 3 rozgniecione truskawki
- 1 opakowanie śmietan-fix
- ok. 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki miksujemy w misce aż się dokładnie połączą.
Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiamy ostudzone babeczki.
Podoba mi się ten krem, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuń