Meksykańskie danie z chilli, mięsem, pomidorami czosnkiem i cebulą. Całość przyprawiona kuminem i pieprzem. Ostre i sycące. U mnie z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy co złagodziło nieco smak tego dania ;)
W Ameryce podawane w barach fast food - takie fast foody to ja rozumiem ^^
Podawane z ryżem lub tortillą. U mnie jeden dzień z ryżem a dziś pora na tortille. Podane składniki na ok. 4 porcje.
Składniki:
- 3/4 puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 400g mięsa mielonego (dodałam wołowe)
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- przyprawy: kumin, do mięsa mielonego, czosnek granulowany, sól, pieprz cayenne
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni, dodajemy mięso mielone przyprawiamy i dusimy aż będzie miękkie. (polecam nie dodawać pieprzu cayenne do mięsa bo potem może się okazać że danie jest zbyt ostre).
Papryczki chilli siekamy bardzo drobno, paprykę w kostkę i dorzucamy do mięsa.
Dodajemy pomidory i przecier. Dusimy ok. 10 min.
Dorzucamy fasolę i kukurydzę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotujemy ok 2 min tak żeby całe danie było gorące.
Teraz najlepiej użyć pieprz ja wcale go nie dodałam bo papryczka nadała wystarczająco ostry smak jak dla mnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz