czwartek, 12 czerwca 2014

Tagliatelle pokrzywowe z wędzonym łososiem i białymi szparagami


Nadszedł wreszcie czas na makarony które przywiozłam z majówkowej podróży do Włoch ;) Na pierwszy ogień idzie Tagliatelle con le ortiche czyli zielone tagliatelle pokrzywowe :) Połączone z szparagami i wędzonym łososiem włoskie niebo w gębie.

Składniki:
  • 150g makaronu tagliaitelle con le ortiche
  • 250g słodkiej śmietanki
  • 130g wędzonego łososia
  • ok 10 szparagów białych
  • świeży koperek

Makaron gotujemy al dente.

Śmietankę gotujemy na wolnym ogniu (mieszamy często) aż się zredukuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli powstaną grudki możemy rozmieszać trzepaczką. Dodajemy posiekany koperek.

Szparagi gotujemy al dente.

Makaron wykładamy na talerz, dorzucamy szparagi, drobne kawałki łososia i polewamy sosem.

Buon appetito!


1 komentarz: