Nadszedł wreszcie czas na makarony które przywiozłam z majówkowej podróży do Włoch ;) Na pierwszy ogień idzie Tagliatelle con le ortiche czyli zielone tagliatelle pokrzywowe :) Połączone z szparagami i wędzonym łososiem włoskie niebo w gębie.
Składniki:
- 150g makaronu tagliaitelle con le ortiche
- 250g słodkiej śmietanki
- 130g wędzonego łososia
- ok 10 szparagów białych
- świeży koperek
Makaron gotujemy al dente.
Śmietankę gotujemy na wolnym ogniu (mieszamy często) aż się zredukuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli powstaną grudki możemy rozmieszać trzepaczką. Dodajemy posiekany koperek.
Szparagi gotujemy al dente.
Makaron wykładamy na talerz, dorzucamy szparagi, drobne kawałki łososia i polewamy sosem.
Buon appetito!
Pycha, zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuń