Jak dla mnie królowa wszystkich imprez - rolada szpinakowa z łososiem :) Nie jest wcale trudna w przygotowaniu a w smaku wyśmienita. Może być wspaniałym dodatkiem do urodzinowej imprezy czy spotkania ze znajomymi lub zwyczajnie - kolacją.
Składniki:
- 450g szpinaku mrożonego (drobnego)
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól, czosnek granulowany
- 150g łososia wędzonego w plastrach
- 300g serka 'Twój smak" ja użyłam czosnkowego
Szpinak rozmrozić najlepiej na patelni, aż wyparuje cała woda (można go wycisnąć także za pomocą ścierki). Przyprawić i dodać rozgnieciony ząbek czosnku.
Jajka oddzielić. Żółtka wymieszać ze szpinakiem (gdy będzie już zimny).
Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do nich szpinak i na końcu mąkę. Całość mieszać drewnianą łyżką (lub czymkolwiek innym tylko nie mikserem).
Masę wylewamy na blachę (u mnie 24x40) wyłożoną papierem do pieczenia (jest lepszy niż folia aluminiowa) i pieczemy ok 20-30 min w 180st C. [edit: piekłam też na silikonowej i niczym nie wykładałam]
Gdy szpinak będzie upieczony i trochę ostygnie wyciągamy z blachy i kładziemy na blacie dnem do góry (tak żeby warstwa z papierem była na górze) i powoli odklejamy papier.
Smarujemy serkiem równomiernie po całej powierzchni. Następnie rozkładamy łososia.
I zwijamy w roladę/ślimaka ja robię wzdłuż krótszego brzegu. Rolada jest krótsza ale za to grubsza i lepiej się prezentuje.
Roladę zawijamy ciasno w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2h żeby się schłodziła i nabrała kształtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz