poniedziałek, 2 czerwca 2014

Blok czekoladowy


Kolejny przepis na życzenie M. ;) Smaki dzieciństwa odsłona numer dwa! ;) Prosty przepis dla łasuchów tych małych i dużych.

U mnie tylko z dodatkiem herbatników, ale można dorzucić ulubione bakalie.

Składniki:

  • 500g mleka w proszku (użyłam Łaciate pełnotłuste 26%)
  • 250g masła (dodałam 275g)
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki* zimnej wody
  • 1 i 3/4 szklanki cukru ( dodałam 3/4 szkl. białego i 3/4 szkl. brązowego)
  • 150-170g pokruszonych herbatników 
*szklanka 200ml



Masło roztopić, dodać cukier, kakao i wodę całość zagotować cały czas mieszając aby nie było grudek.

Gdy masa będzie chłodna partiami dodawać mleko w proszku i mieszać (masa będzie szybko gęstniała) na końcu dodać herbatniki i wymieszać.

Przełożyć do keksówki (można wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz