W sam raz na tak upalne dni! Grecka mrożona kawa - niestety smaku nie da się odtworzyć więc koniecznie trzeba jej spróbować będąc w Grecji. Tam można zauważyć monopol Nescafe jednak grecy produkują specjalną odmianę tej kawy do przyrządzania frappe. Jest idealna dla każdego kto lubi kawę. Dobra wersja gdy temperatury sięgają 30 stopni i wypicie ciepłej kawy wydaje się niemożliwe :)
Frappe występuje w 5 odmianach zależy czy chcecie pić ją z mlekiem czy z cukrem. Więc jak będziecie w Grecji musicie podać to info kelnerowi bo te składniki dodaje się w trakcie jej przygotowywania.
Seketo - to kawa bez cukru
Metrio me gala - półsłodka z mlekiem
Gliko choriz gala - słodka ale bez mleka
Gliko me gala - słodka z mlekiem
Metrio choriz gala - półsłodka bez mleka
Dobra ale do rzeczy moja wersja to Metrio choriz gala :)
Moje proporcje:
- 2 łyżeczki kawy
- 1 łyżeczka cukru (brązowy)
- zimna woda
- kostki lodu
Kawę i cukier zalewamy ok 100 ml zimnej wody (w tym momencie dodajemy także mleko ok 1/2 tego co użyjemy) i ubijamy za pomocą miksera, shakera lub słoiczka po dżemie ;) I tu uwaga najlepiej użyć drobnoziarnistej kawy wtedy dobrze się rozpuści. Gdy uzyskamy sztywną pianę nad kawą wlewamy do szklanki. Uzupełniamy wodą i lodem.
Ja używałam shakera i wrzuciłam do niego wszystkie składniki razem z lodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz