czwartek, 10 lipca 2014

Awokado na słodko z malinami



U mnie zwykle awokado w wersji słonej z kurczakiem lub jako przekąska. Ostatnio jednak przeglądając bloga Kingi Paruzel natknęłam się na słodką wersję w postaci deseru z malinami.

Na mnie deser nie zrobił większego wrażenia jednak M. był zachwycony ;)
Następnym razem spróbuje go w wersji śniadaniowej - na tostach.

Składniki:

  • 2 awokado (miękkie)
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • maliny
  • 2-4 łyżki syropu z agawy (można użyć cukru, syropu klonowego itp)


Awokado rozkroić na pół wydobyć pestkę i za pomocą łyżki wydrążyć miąższ do miseczki. Dokładnie rozgnieść za pomocą widelca.

Siemię lniane uprażyć na suche patelni (wrzucamy ziarenka na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i prażymy przez ok 2-3 min mieszając - można przykryć bo będą "strzelać" jak popcorn )

Wrzucamy ziarenka oraz syrop do awokado i mieszamy.

Do szklanki na dno wrzucamy maliny, następnie mus awokado i dekorujemy malinami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz