środa, 13 stycznia 2016

Makaron z paluszkami krabowymi i pieczarkami



Kolejna odsłona makaronu - to chyba nasze ulubione dania obiadowe. Makaron można zrobić na milion sposobów i mam wrażenie że zawsze będzie dobry ;) Dzisiaj połączenie pieczarek i paluszków krabowych (surimi). Całość pachnie świeżym koperkiem. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" którą dostaliśmy w prezencie ślubnym. Nadszedł czas ją przetestować więc pewnie nie jeden przepis się tutaj pojawi.  Przepis oczywiście lekko zmodyfikowany na potrzeby własne :) 

Składniki:
  • 300g makaronu świderki
  • 100g paluszków krabowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka (lub mała cebula)
  • 6-7 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • świeży koperek 
  • sól i pieprz

Na patelni z oliwą podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę oraz czosnek.
Oczywiście przyprawiamy solą i pieprzem.
Mleko dokładnie wymieszać z mąką żeby nie było grudek i wlać na patelnię. Dodać pokrojone w kostkę paluszki krabowe i posiekany koperek. Całość zagotować. Doprawić do smaku.

Sosu nie należy zbyt długo dusić ani gotować bo paluszki się całkowicie rozpadną.

Makaron ugotować al dente i podawać z sosem.


1 komentarz:

  1. Super przepis. Zjadłem, było bardzo smaczne a co najważniejsze nie musiałem lecieć do WC. Dziewczyna niestety mówi że dziwny smak, ale jej to nigdy nie dogodzi, bo ona tylko naleśniki i burgerki.

    OdpowiedzUsuń