wtorek, 5 stycznia 2016

Puszysty sernik z brzoskwiniami



Kolejna propozycja ciasta na świąteczny stół. Będzie dobre też na każdą inną okazję - urodziny czy nawet zwyczajna popołudniowa kawa. Serniczek jest puszysty i delikatny. Brzoskwinie nadają mu owocowy smak. Tradycyjnie na kruchym cieście. Można pominąć ciasto i upiec "sam ser" taki sernik będzie mniej kaloryczny i równie smaczny.

Ciasto:

  • 200g masła
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą kulę, dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3) wkładamy do lodówki. Teraz czas na przygotowanie masy serowej.

Masa serowa:

  • 1kg twarogu na sernik
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku budyniowego bez cukru (40g)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
Pianka:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą białą masę. W trakcie ucierania dodajemy po żółtku.

Dodajemy stopniowo twaróg, następnie proszek budyniowy.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę na końcu dodajemy cukier waniliowy.

Do masy serowej stopniowo dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie szpatułką.

Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

Na blaszkę wyłożoną papierem nakładamy równomiernie większy kawałek ciasta. I podpiekamy go w piekarniku 180st C ok. 15 min.

Podpieczony spód należy ostudzić. W tym czasie ubijamy piankę. Białka ubijamy na sztywno następnie stopniowo dodajemy cukier i na końcu mąkę.

Na spód wylewamy masę serową, równomiernie kładziemy ubitą piankę i ścieramy mniejszą kulkę ciasta.

Sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez 70-80 min. Ciasto powinno być sprężyste. Czas pieczenia zależy od piekarnika więc sprawdzajcie środek ciasta czy jest sprężysty.

Jeżeli wierzch ciasta będzie już mocno spieczony przykrycie folią na resztę pieczenia to się nie spali.

Sernik najlepiej smakuje następnego dnia. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.







1 komentarz: